Spring naar content

Wat is Tellington TTouch® en wanneer is de methode geschikt?

Mijn hond is niet in balans

De meeste conflicten tussen mens en hond ontstaan, doordat de hond niet 'in balans is'. Zelf hebben we daar ook wel eens last van. Door pijn, spanningen of een gebrek aan innerlijke rust nemen we een defensieve houding aan en reageren we sneller geïrriteerd of overspannen op stresssituaties in het dagelijks leven. Voor onze honden is dat niet anders.

Een hond die niet lekker in zijn vel zit, reageert instinctief op stressfactoren en juist deze instinctieve reacties zorgen meestal voor problemen. Reactief gedrag aan de riem, voortdurend piepen, niet alleen kunnen blijven, bang in de auto, angst voor geluiden, excessief kauwen, noem het maar op. De lijst is lang.

In zo’n situatie heeft het weinig zin om ‘hou op’ te zeggen, want bij instinctief gedrag zijn de hersenen normaal gesproken uitgeschakeld. De hond kan zijn gedrag dan helemaal niet bewust sturen.

Lichaamswerk i.p.v. gehoorzaamheidstraining

Tellington TTouch® helpt om deze gedragspatronen te doorbreken. De zachte vorm van lichaamswerk heeft effect op celniveau en brengt het vegetatieve zenuwstelsel tot rust, waardoor de hond weer een beter lichaamsgevoel ontwikkelt. De pijn wordt minder, spanningen worden uit het lichaam afgevoerd en het concentratievermogen neemt toe.

De positieve werking van de methode zorgt trouwens niet alleen bij je hond voor minder spanning. Zelf zul je ook merken dat je rustiger wordt en vriendelijker met jezelf omgaat als je je hond toucht.

Zodra je hond fysiek en mentaal weer in evenwicht is, kan hij ander gedrag ontwikkelen dat niet alleen voor hem, maar ook voor jou prettiger is.

De drie pijlers van Tellington TTouch®

De Tellington TTouch® methode bestaat uit drie pijlers:

TTouches

Zachte circulaire, liftende of strijkende aanrakingen. De TTouches werken via de huid direct in op het zenuwstelsel. Zij vergroten het lichaams- en zelfbewustzijn en ondersteunen het zelfhelend vermogen van het lichaam. Afhankelijk van het tempo, de druksterkte en het lichaamsdeel waar zij worden uitgevoerd hebben ze een activerende, rustgevende of helende werking. De pijn wordt gestild, de angst weggenomen en de concentratie bevorderd.

Sommige TTouches werken trouwens ook uitstekend bij tweebenigen. En het beste: je kunt ze zonder hulp bij je zelf toepassen.

Body wraps

Werken met lichaamsbandages. Net als bij het inbakeren van baby’s hebben bandages een bijzonder rustgevende, centrerende werking en halen ze je hond terug in zijn lichaam. Zij helpen je hond zich meer bewust te zijn van zijn lichaam en geven hem een veilig gevoel. Daarom kunnen zij vooral voor angstige en zenuwachtige honden een krachtig hulpmiddel zijn. Bovendien zijn ze bij uitstek geschikt voor de behandeling van pijn in het bewegingsapparaat.

Net als bij de TTouches, zijn lichaamsbandages ook uitstekend geschikt voor gebruik aan het menselijk lichaam, vooral om rugpijn te verminderen of zenuwachtigheid te laten afnemen.

Playground for Higher Learning

Werken met een leerparcours. In navolging van de Feldenkrais-methode wordt je hond op speelse wijze aangespoord om een serie ongebruikelijke bewegingen uit te voeren met als doel nieuwe zintuiglijke ervaringen op te doen. Dit vergroot de soepelheid van het bewegingsapparaat, stimuleert een evenwichtige lichaamshouding en zorgt ervoor dat hij zijn poten goed neerzet. Werken met een parcours brengt niet alleen fysieke veranderingen teweeg, maar heeft ook invloed op de mentale gezondheid van je hond. Het bevordert bijvoorbeeld zijn concentratievermogen en maakt hem zelfbewuster en rustiger.

Elke hond is anders

Elke hond heeft zijn eigen fysieke en mentale geschiedenis en deze bepaalt welke van de Tellington TTouch® hulpmiddelen het meest geschikt zijn voor hem. Het is altijd weer een spannend proces om uit te vinden wat het beste past. Elke hond en elk geval is immers anders. In principe zijn in de volgende situaties goede resultaten te behalen door het werken met Tellington TTouch®:

  • Excessief blaffen en kauwen
  • Aan de riem trekken
  • Angsttoestanden
  • Sterke prikkelbaarheid en zenuwachtig gedrag
  • Angst in de auto, wagenziekte
  • Ouderdomskwalen
  • Herstel na operaties en blessures
  • Overgevoeligheid voor geluid en schrikachtigheid

Verander je hond, begin bij jezelf

Naast de hierboven genoemde drie pijlers is er nog een vierde aspect dat een essentiële rol speelt bij de Tellington TTouch® methode: de persoonlijke instelling van de mens tijdens het werken met zijn hond. Als je bereid bent om anders naar je hond te kijken en je daarbij concentreert op het gewenste gedrag, krijgen negatieve gedachtes over hem geen ruimte. Je hond kan dan gemakkelijker zijn gedrag veranderen en daardoor gaat zijn ontwikkeling met sprongen vooruit.

Een veelgebruikte slogan bij de Tellington-methode vat dit mooi samen:

Change your mind, change your dog.” Hoe je dat doet, laat ik je graag zien tijdens een persoonlijke kennismaking.

Bekijk hier mijn trainingsaanbod en neem bij interesse telefonisch of per mail contact met mij op.

Scroll naar boven